2013/01/17

Tawheed és fajtái


- első óránk az új csoportunkkal



Nagyszerű csoportot kaptunk elhamdulilleh - csupa édes muszlim kislány...

Nagy tervekkel kezdtük az első óránkat, amikor már az elején kiderült, hogy kevesebb gyerekkel számoltunk. Ennek csoport bontás lett a vége, de az majd csak a második óránktól lesz esedékes.


Nos, az óra elején - összehangolódásként - körbeültünk és együtt elmondtuk a Fatihát és az utolsó 3 szúrát a Koránból. Majd közösen fohászkodtunk. 

Nagyon fontos itt megjegyeznem, lényeges, hogy mindezt hangosan tegyük. Ugyanis sok kisgyerek nem tudja, hogyan kell fohászkodni. Persze csodálkozhatunk ezen: nem tudjaaa? Az hogy lehet? 


Emlékszem, régebben, mikor mi felnőttek összeültünk tanulni, a csoport vezetője azt kérte tanulás indítóként, hogy mindenki fohászkodjon - hangosan - egy keveset és így majd mindannyiunk fohásza teszi áldásossá az összejövetelt inshaAllah. Akkor nekünk felnőtteknek - akik otthon magunkban megannyiszor fohászkodunk a Teremtőnkhöz és mondunk köszönetet Neki, kérjük a Segítségét - nehezünkre esett hangosan fohászkodni. Pedig mennyit lehet tanulni a másik fohászából mashaAllah!



Visszatérve tehát, nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyermekeinket arra, hogyan fohászkodunk mi, muszlimok. 

A mi drága gyermekeink is persze félve fogadtak szót, de aztán megkönnyítettük nekik azzal, hogy elég volt csak 1 mondatot mondani - kezdetként. Legközelebb majd kicsit többet mondunk, máshogy, hallgatjuk, mások hogyan fohászkodnak, mit kérnek, és így tovább.


Ezután egy mesével folytattuk, amelyből aztán áttértünk az aznapi témánkra, a Tawheed-ra.



Beszélgettünk a Teremtőnkről, arról, hogy Ő egyedül Ura mindennek a világegyetemben, nincs  társa és minden az Ő rendszere szerint működik. Beszélgettünk arról, honnan ismerhetjük meg Őt és milyennek ismerjük. Így beszéltünk Allah neveiről és tulajdonságairól is. Azt is megtudtuk, miért teremtett minket Allah és, hogy ha nem Őt szolgálja az ember, akkor valaki mást fog és az őt pusztulásba vezeti. Beszéltünk Allah két nevéről, a Teremtőről és a Gondoskodóról és azt is lerajzolták a gyerekek, hogy miért ezek az Ő nevei.



Készítettünk egy munkafüzetet a Tawheed témájáról, amelybe a gyerekek leírták, lerajzolták az órán tanultakat. Így vizuálisan is jobban rögzültek inshaAllah a dolgok.



A munkafüzet letölthető innen, illetve a témához tartozó összefoglaló poszter pedig innen inshaAllah. A poszter ötlete Talibiddeen JR testvérünk blogjából származik.



Házi feladatként 3 nevet kellett gyűjteniük a gyerekeknek a Koránból, megnevezve az ájákat és leírni az értelmüket.



Elhamdulilleh, a gyerekek nagyon élvezték az órát.



Ennek példájaként nézzük meg néhány munkájukat:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése