2015/01/25

Az imádkozás feltételei

Az első cselekedet, amelyet Allah számon kér tőlünk az Ítélet Napján az imádkozás lesz. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta:
„Ha jó az imádkozás, akkor az összes cselekedet jó, ha nem, akkor az összes cselekedet rossz.” (Tabarani)

Előző bejegyzésemben már beszéltem arról, hogy mi az imádkozás lényege, miért kell imádkoznunk és miért éppen ötször illetve arról is, hogy hány éves kortól kell kezdeni szoktatni gyermekeinket erre. Az imaidőkhöz tartozó egyik feladatlapot innen tudjátok letölteni.


Természetesen az imádkozás végrehajtásának feltételei is vannak, ezek pedig a következők:

Érvényes imaidővagyis nagyon fontos, és csak akkor elfogadott az imádkozásunk, ha a megfelelő időintervallumban imádkozunk. Arra már az előzőekben is kitértem, hogy Allah beosztotta a nap 24 óráját a nap járásának függvényében. És ez hatalmas bölcsesség Tőle, hiszen a nap járása más télen és más nyáron és minden évszakban. Imáink hol sűrűbben, hol ritkábban követik egymást, de a lényeg az, hogy nem csak egy pontos időpontban van módunk imádkozni, hanem egy teljes időintervallumban. 

Most például az esti (magreb) ima nálunk (mai napra vetítve) 16:34-től imádkozható 18:13-ig, amikor már az éjszakai (isha) ima kezdődik.

Az imát ideje előtt vagy után imádkozni érvénytelen. Csak bizonyos esetekben van lehetőség későbbi időpontban imádkozni egy adott imát, de ennek is meg vannak a kritériumai. Erre itt most nem térnék ki.

Nagyon fontos a teljes tisztaság - ami egyébként az iszlám minden területén különösen fontos - amely vonatkozik a test, a megfelelő öltözék és az imádkozásra használt hely tisztaságára is.

"Tisztaság nélkül nem fogadtatik el az ima." - mondta Mohamed próféta (béke legyen vele).

Testünk tisztaságára egy másik bejegyzésben fogok kitérni inshaAllah. A megfelelő öltözék pedig azt jelenti, hogy a szemérmünket kell takarnunk. Ez mást a jelent a férfiaknál és mást a nőknél.

A férfiak vagy fiúk esetében a köldöktől a térdig kell fedni a testet, míg a nők vagy a lányok esetében a teljes testet fedni kell, kivéve az arcot és a kézfejeket.


Forrás
Az öltözékhez nyilván az is hozzátartozik, hogy a ruhánk tiszta legyen. Ezért gyakran külön imádkozó ruhát is szoktak használni, elsősorban a nők és a lányok. 
Illetve az is fontos, hogy az a hely, ahol imádkozni szeretnénk, tiszta legyen. Az imaszőnyeg használata nem feltétel, de nyilván erre lett kitalálva. 

Az imádkozás feltételeihez tartozik még a helyes imairány, vagyis a Qibla irányába fordulás. A muszlimok bárhol is vannak a világban, mindig a Mekkában lévő Kába felé fordulnak és afelé imádkoznak. Itt fontos megjegyezni, hogy nem kelet felé, hiszen a Kába iránya minden országból más irányt fog jelenteni!

Az imádkozásról további részletes információkat "Az imádkozás könyve" című dokumentumban találsz, amely a www.iszlam.com-ról ingyenesen letölthető. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése