2015/01/25

Az imára hívás

Az imára hívás - arabul azan - az ima kezdetének tudósítása. Ez a gyakorlat a hidzsra első évében lett előírva a muszlimok számára.
Mohamed próféta (béke legyen vele) azt mondta:
"Ha eljön az ima ideje, akkor egyikőtök mondjon azant!" (Bukhari, Muszlim)

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az imára hívó - arabul müezzin - állva, a Qibla felé fordulva kezeit a füléhez emeli, ujját a fülébe dugja és hangosan énekli/mondja az azant. Ezzel a muszlim umma, közösség tájékoztatva lett arról, hogy bejött az imádkozás ideje, vagyis fel kell készülnünk az imára. Az ima feltétele a tisztaság, tehát mosakodnunk kell. Erre mecsetben körülbelül 15 perc áll rendelkezésre.
Közösségünkben - mecsetben, gyerektáborok alkalmával - bevett gyakorlat, hogy gyakran gyerekek mondják az azant.

Arról, hogy mit is mond a müezzin, készítettem egy dokumentumot, amit innen tudtok letölteni. Érdemes nyomtatás után laminálni is, így tartós lesz és kirakható a falra is például.

Az azanról még érdemes tudni, hogy amikor a müezzin mondja az imára hívást, nekünk is ismételnünk kell utána azt, amit mond. Majd az azan végén mondjuk el azt a fohászt, amit a Próféta (szallalahu alejhi wa szellem) tanított nekünk:

"Én is tanúsítom, hogy nincs más isten, csak Allah, Ő az Egyetlen, nincs Neki társa és Mohamed az Ő szolgája és küldötte. Elfogadom Allahot, mint Istent, Mohamedet, mint küldöttet és az iszlámot, mint vallást." (Muszlim)



Miután felkészültünk az imára, a müezzin az imám engedélyével elmondja az ikámát, vagyis jelzi az ima kezdetét. Ennek a szövegét szintén a fentiekben jelzett helyről tudjátok letölteni.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy az azan és az ikama közötti időben jó, ha az ember imádkozik szunnát és fohászkodik, mert ilyenkor ezek meghallgatásra találnak.

Ha egyedül imádkozunk, akkor is érdemes azant mondani a tanítás szerint:
"Ha ott vagy egyedül a kecskéiddel - vagy a sátrad helyén - és imára hívást akarsz mondani, hangosan tedd ezt, mert bárki is hallja az imára hívás hangját, legyen az ember, dzsinn vagy bármi más, tanúskodni fog melletted a Feltámadás Napján." (Bukhari)
Az azan és az ikama mondása a nőkre is érvényes, hiszen Aisha, a Próféta felesége (Allah legyen vele elégedett) is szokott azant és ikámát mondani, vezette a nőket az imában és középre állt be közéjük.

Mit tegyen az, aki elfelejt imádkozni vagy elalszik egy vagy több imát?
Jobb neki, ha azant és ikámát is mond. Ha viszont több imát hagyott ki, akkor csak egyszer kell mondania azant és minden egyes pótolt ima előtt kell mondania ikamat is.

Érdemes tudni, hogy ha valaki azan és ikama nélkül imádkozik, nem kell megismételnie az imát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése